Belasting betalen bij online gokken

5 november 2018

Let op: dit is een verouderd artikel.

Kansspelbelasting

Wie met een kansspel een aardige som geld wint, moet uiteindelijk kansspelbelasting betalen. Dat kan met een loterij zijn of wanneer je bijvoorbeeld geld gewonnen hebt met online gokken bij een goksite. Wat veel mensen niet weten is dat zij soms ook belasting verschuldigd zijn over geld dat ze bij een goksite gewonnen hebben. Je krijgt daarmee te maken als je in een bepaalde maand meer dan €449 winst hebt gemaakt in een online casino. Is je winstsaldo lager dan het drempelbedrag dan hoef je niks te doen. Win je in een jaar 12 keer €440,- per maand, dan hoef je geen belasting te betalen over de totale jaarwinst van €5280. Maar als je in december in een keer €5280 wint, moet je 30,1% belasting betalen, wat neerkomt op ruim €1589. Voorheen was dit tarief 29%, maar sinds 1 januari 2018 is de kansspelbelasting tijdelijk verhoogd voor de periode van 6 maanden.

Berekenen van je maandwinst

Maar hoe zit het nu als je belasting moet betalen over je gemaakte winst in een maand? Zoals gezegd: je bent pas belastingplichtig als het winstsaldo boven de drempel van €449 uitkomt. Je bepaalt die winst door al het geld dat je gewonnen hebt bij alle online goksites waar je in een maand gespeeld hebt bij elkaar te tellen. Van dat bedrag haal je al het geld dat je op je speelaccounts hebt gestort die maand weer af. Over de winst die dan overblijft ben je verplicht om uiteindelijk 30,1% belasting te betalen. In principe geef je dat bedrag zelf op. Doe je dat niet en de Belastingdienst komt er bij controle achter, dan krijg je te maken met een boete (naast het oorspronkelijk te betalen belastingbedrag natuurlijk). Even een rekenvoorbeeld. Bij een winst van €1000 in een maand moet je €301 belasting betalen. Dat is behoorlijk zuur, want zo blijft er een heel stuk minder over. Gaat het om €500, dan bedraagt de belastingschade €150,50. Mocht dat zo uitkomen in een maand, dan is het slimmer om nog wat extra geld in te zetten (en te verliezen) zodat je op minder dan €449 uitkomt. De kansspelbelasting wordt namelijk berekent over de gehele winst.

Specificatie van het aangiftebiljet

Ben je de gelukkige winnaar van meer dan €449 in een maand, dan is het handig om te weten wat je moet doen. Allereerst vraag je een biljet Kansspelbelasting aan bij de Belastingdienst. Het is te downloaden op de website van de Belastingdienst maar je kan het ook via de belastingtelefoon aanvragen. Als je het formulier in je bezit hebt, moet je een aantal belangrijke gegevens invullen. Zoals:

  • je BSN-nummer
  • je persoonsgegevens
  • je winstsaldo
  • de periode waarop het winstsaldo betrekking heeft

Wel of niet opgeven is je eigen verantwoordelijkheid

Je moet natuurlijk helemaal zelf weten of je je winsten wel of niet opgeeft. Je kunt je afvragen of jouw winsten wel ergens geregistreerd staan en daarnaast worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Het zou een flinke administratie met zich meebrengen voor zowel de goksites als de Belastingdienst. Aan de andere kant: je moet niet voor niks allerlei gegevens bij online goksites verstrekken over jezelf. Het zou tegenwoordig niet meer heel ingewikkeld moeten zijn om met die gegevens dingen te achterhalen. Of wordt er op dat moment dan niet meer zorgvuldig met je privacy omgegaan? Het beste is natuurlijk om het zekere voor het onzekere te nemen en gewoon alles braaf op te geven. Of gewoon ervoor zorgen dat je maandwinsten nooit boven die €449 uitkomen.